30 Mayıs 2013 Perşembe

Simyacı - Paulo Coelho


"Mutluluğun gizi dünyanın bütün harikalarını görmektir,ama kaşıktaki iki damla yağı unutmadan."

"Hiç kimse kendi yüreğinden kaçamaz.Bu nedenle en iyisi onun söylediklerini dinlemek."

"Kim ve ne olursa olsun,yeryüzünde her insan her zaman, dünya tarihinde başrolü oynar,ve doğal olarak o bilmez bunu."

"Her şey bir ve tek şeydir. Ve bir şey istediğin zaman, bütün Evren arzunun gerçekleşmesi için işbirliği yapar."

Kendi kişisel menkıbesini yaşamaya çalışan, Endülüslü bir genç çoban Santiago' nun hayat hikayesini anlatan, Paulo Coelho ' nun başarılı bir roman olduğunu bir kez daha hatırlatan bir roman... Babasının onun din adamı olması için verdiği çabalara karşılık olarak kendi hayatını kendi şekillendirebilmek için çoban olmayı seçiyor baş kahraman. Koyunlarıyla yaşamanın zevkini süren Santiago' nun hayatı aynı rüyayı iki kere gördükten sonra Büyücü' ye gitmesinden sonra değişiyor. Artık önünde bulması gereken bir hazine, yaşaması gereken bir menkıbe vardır. Santiago' nun kişisel menkıbesi, okuyanları Paulo Coelho' ya hayran bırakıyor. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim...
Kitabın içindeki en sevdiğim sözlerden birini de sona bırakmak istedim :

"(...) neden yüreğimi dinlemek zorundayım? Çünkü onu susturmayı hiçbir zaman başaramazsın. Hatta onu dinlemiyormuş gibi yapsan da o gene oradadır, göğsündedir; hayat ve dünya hakkında ne düşündüğünü sana tekrarlamayı sürdürecektir."

26 Mayıs 2013 Pazar

Kitaplar Hakkıdaki Ön Yargılarımız

   Kitaplara ön yargıyla yaklaşan insanları oldum olası bu özelliklerini değiştirmek istemişimdir. Bir kitabı okumadan, o kitabın yazarı hakkında bilgi edinmeden, bir kitabı yargılamak ya da eleştirmek mümkün olmaması gerekiyor bence. Sözüm meclisten dışarı, fakat çoğu insan böyle insanlar yüzünden istediği kitabı okumaktan çekiniyor, hatta kitap okuma alışkanlığı elde edemiyor. Bazen hepimiz maruz kalırız " Kişisel gelişim kitabı mı o? " , " O elindeki çok satanlar listesinden mi? " gibi sorulardan. Ama ironi şudur ki, bu insanların çoğu kitap okuma alışkınlığı kazanamamış, bu nedenle kitaplar hakkında fazla bilgisi olmayan insanlar oluyor. Kitaplar hakkında -genel olarak- yeteri kadar bilgisi olan bir insanın böyle sorular soracağını ya da bir kitap alacağı zaman bu sorulara mağdur kalmaktan korktuğu için çekingen davranacağını sanmıyorum.

   Aslında bahsetmek istediğim yalnızca bu kadar değil, bir kitabın kapağına, süsüne püsüne bakarak kitap hakkında olumlu düşünmek de ön yargı kategorisine girer bence. Bir kez daha üzülüyorum ki, çoğu yazar kar amacı güderek kitap yazıyor ve kitabın çok satılması dolayısıyla daha fazla para kazanmak için bu yolu tercih ediyor. Hep beraber üzülsek ne güzel olur bu konuya. Yazarlık kutsaldır, bir yazarın amacı insanların ufkunu açmak olmalı, para kazanmak değil. Çoğu insan - özellikle de kitap okuma alışkanlığı edinmek için yola yeni çıkmış insanlar - bu ön yargıya kapılıp aldığı kitabı okurken hayal kırıklığına uğruyor ve kitap okuma serüveni başlamadan son bulmuş oluyor. Bu konuyu her düşünüşümde bir kez daha üzülüyorum. 
  
   Bir toplumda kitap okuma alışkanlığı edinmiş ne kadar çok insan varsa, o toplum o kadar gelişmiştir. Bu sözümün tersini savunacak bir insanın çıkacağını sanmıyorum. Bu nedenle toplumumuzda kitaplara ön yargıyla yaklaşan insanlar, çevresindeki insanların bu alışkanlığı kazanmasını engelliyor. Belki de çoğu insan bu şekilde kendisini de bu alışkanlıktan mahrum ediyor.

   Kitaplar hakkındaki ön yargılarımızın önemli bir konu olduğunu düşündüm. Bu nedenle fikirlerimi sizinle paylaşmak amacıyla böyle bir deneme yazmaya karar verdim. Okuduktan sonra bu konuda bana hak vereceğinizi umut ederek cümlelerimi sonlandırıyorum. Kendinize iyi bakmanız ve bol bol kitap okumanız dileğiyle.. 

17 Mayıs 2013 Cuma

Uçurtma Avcısı - Khaled Hoseini



'' Yalnızca bir günah vardır, tek bir günah. O da hırsızlıktır. Onun dışında bütün günahlar hırsızlığın çeşitlemesidir.Bir insanı öldürdüğün zaman bir yaşamı çalmış olursun, dedi baba. Karısının elinden bir kocayı, çocuklarından bir babayı çalmış olursun. Yalan söylediğinde birinin gerçeğe ulaşma hakkını çalarsın. Hile yaptığın, birini aldattığın zaman doğruluğu, haklılığı çalmış olursun. ''



Bir süre önce okudum Khaled Hosseini 'in bu kitabını. İyiki okumuşum, beni bazı gerçeklerin farkına varmamı sağladı bu kitap. Vicdanınız ve duygularınızın doruklarına ulaşmanızı sağlayan bu kitap, insanı Afganistan' a, monarşinin son yıllarına götüyor. Taliban vahşetini ve insanların din adı altında neler yapabileceğini gözler önüne seriyor. 

Uçurtma avcısı, kitabın ilk sayfasını çevirdikten sonra ikincisini de çevirmeniz için sizi zorlayacak. Okunulması gereken, bir başyapıt...