8 Kasım 2013 Cuma

Senden Önce Ben - Jojo Moyes


"Aşk vardır, ona inanmaktan vazgeçme"

Senden Önce Ben, umut etmenin gücünü iliklerinize kadar hissetmenizi sağlayan bir roman. İmkansız gibi görünen bir aşkın aslında yalnızca önyargılardan ibaret olduğu fikrini hedef almış yazar. Bir yandan okurken, bir yandan ağlatıyor. Bu kitabı okuduktan sonra, bazı şeylerin farkına varıyoruz; mutlu olmak için ne yaptığımızın ya da mutlu olmak için bir şey yapıp yapmadığımızın. Ben bu kitabı okuduğum gecenin sabahı mutluydum. Kitap okumanın en güzel yanı da budur işte. Okuduğumuz her romanda, kendimizi o hikayenin içine atarız. O karaktere bürünür, onun duygularını yaşarız. Sonra gerçek hayata dönmek üzer bazen, çünkü okuduğumuz romandaki karakterin yaşadığı hayat daha iyidir. Bazense mutlu eder. Ben de mutlu oldum. Will' in yerinde olmadığım için , ama en çok da Lou' nun yerinde olmadığım için...

Buna karşın, kitapta oldukça basit bir dil kullanılmış. Çeviri kitap olduğundan mı bilmiyorum, bu kitabı okumanın kelime dağarcığınızın bir değişikliğe uğramasını sağlayacağını sanmıyorum. Okurlar arasında "çerez kitap" diye tabir ettiğimiz kitaplardan bir tanesi benim için. Kitabın akıcı ve sürükleyici olması onu okunabilir kılıyor. Yazar ince detaylara yer vererek ve güçlü betimlemeler kullanarak kendi üslubunu ortaya koymuş. Kendimizi edebiyat yönünden geliştirmek için pek iyi bir adım olmasa da, boş zamanımızı güzel bir şekilde doldurmak için iyi bir adım Senden Önce Ben' i satın almak. 

"Onsuz yaşamaktan korktuğumu farkettim. Benim hayatımı yıkmaya ne hakkın var, demek istiyordum. Benim senin hayatın üzerinde hiçbir şey söylemeye hakkım yokken bunu yapmaya ne hakkın var?"