29 Ekim 2014 Çarşamba

Şah Mat - Mario Mazzanti



‘’Ölümle yapılan bir satranç maçı..Her hamle bir cinayet ve her cinayet karmaşık bir  planın parçası’’

 Polisiye roman okumayı seven biriyseniz bilirsiniz, genelde cinayet romanları birbirine benzer ve başta cinayet işlenir, deliller araştırılır, konu üzerine kafa patlatılır ve katil bulunur. Hatta bu romanlarda yeni biri değilseniz kitabın başından katilin kim olacağını tahmin edersiniz ve yanılmazsınız. Ben de yanılmayacağımı sanıyordum, işte bu konuda yanıldım.

Şah Mat, Mario Mazzanti' nin ilk kitabı. Yazar tüm hayatı boyunca etkilendiği durumların gölgesini düşürmüş kitabına. Satranç, edebiyat, opera, sinema ve asıl mesleği cerrahlık... Hiç şüphesiz yazarın iç dünyasına hayran kaldığımı belirtmek istiyorum.

Kitap oldukça ustaca kurgulanmış, belki daha fazla ayrıntıya yer vererek okuyucuyu zorlayabilirdi fakat kesinlikle yavan değil; eksisi yok artısı var. Yazarın olayı anlatış şekli ise tam yerinde olmuş: bölümleri günlere göre ayırmış ve aynı bölümde bir çok karakterin gözünden anlatmış. Bölümlerin fazla uzun olmaması ve bir çok bölümü en heyecanlı yerinde bitirmiş olması kitaba sürükleyicilik katmış. Aynı zamanda oldukça akıcı ve bu konuda çevirmene de büyük bir pay düştüğünü söylemeden edemeyeceğim.

Bir Jean Christophe Grange hayranı olarak şunu söyleyebilirim ki, Grange' ın bir çok kitabıyla eş değer belki de daha iyi. Sanırım Şah Mat'ı yazmak , Mario Mazzanti' nin hayatında yaptığı en güzel şey.



5 yorum :

  1. pardon ya , o posttaki yazıyı üzelttim , teşekkür ederim , iki defa okumuş olmama rağmen dikkatimden kaçmış, bu arada blogunu boşlamışsın , devam etseydin keşke

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Evet haklısınız. Bilgisayarımda yaşadığım problemlerden dolayı uzunca bir süre yazamadım, fakat o süre boyunca bir okunmuş kitaplar kulesi oluşturdum ve her biri eleştirilmeyi bekliyor :) beni okuduğunuz için teşekkür ederim, iyi akşamlar

      Sil
  2. Aklımda olsun ara ara polisiye okumayı seviyorum çünkü . Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaçırmayın derim, güncel polisiye kitaplardan başarılı olanını bulmak pek sık karşılaştığımız bir durum değil :)

      Sil
  3. Aklımda olsun ara ara polisiye okumayı seviyorum çünkü . Sevgiler :)

    YanıtlaSil