28 Şubat 2015 Cumartesi

Kayıp (Amerika) - Franz Kafka



   Kayıp, diğer adıyla Amerika, Kafka' nın yazdığı ilk roman. Ailesi tarafından apar topar Amerika' ya gönderilen Karl Rossman' ın hikayesi. Karl on altı yaşında bir gençtir ve işlediği suçtan dolayı ailesi onu bu cezaya mahkum etmiştir. Gemiye girmesi üzerine sürgün, bulunduğu geminin ateşçisiyle tanışması üzerine de artık onun için macera başlamıştır. Artık onun önünde bazen zengin bazen fakir olacağı, farklı şehirlerde, farklı sosyal statülerde ve farklı yaşam şartlarında bir hayat onu beklemektedir. 

   Franz Kafka' nın muhteşem cümlelerinin ve cümlelere seçtiği muhteşem kelimlerin büyüsüne her ne kadar kapılıp gitsem de benim asıl dikkatimi çeken olay örgüsünün şaşırtıcı bir derecede absürd olması. Kitabı okumayan arkadaşlarımı da düşünerek konuyu daha fazla açmayacağım ama olay örgüsündeki bu saçmalık, insanı kitabın içindeki gönderileri algılayabilmek için epey kafa yormaya itiyor. 

    Kitabı okuyan arkadaşlar bana mail atabilirler, bu konuda tartışmak eminim çok zevkli olacaktır.

Mutlu haftasonları!

12 yorum :

  1. Ben yaklaşık 7 sene önce okumuştum ama Kayıp olarak da çevrildiğini bilmiyordum bunu yazmanız iyi olmuş insan bilmeden tekrar alabiliyor... evet çok karmaşık bir kitaptı ama Kafka olunca normal diye düşünmüştüm ama iyi okunuyordu, sıkılmadan duraklamadan okumuştum diye hatırlıyorum... benim yazacaklarım bunlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Çoğu yayınevinde Amerika olarak geçiyor, sanırım Max Brod' un düzeltmeleriyle böyle bir karışıklık olmuş :)

      Sil
  2. Okumadım :( Ama okumak gerek tabiii :)
    Sevgiler ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Kafka' nın bütün eserlerini okumak gerek :) Sevgiler..

      Sil
  3. okumadığım bir kitap paylaşımın için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. Duydum ama okumadım... :) ben de bekliyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak neyi beklediğinizi anlamadım ama Kafka kesinlikle bütün eserleriyle ustalığını ortaya koyan bir yazar. Bu arada derginizin de müptelasıyım! :)

      Sil
  5. Kafka'nın Dönüşüm'ü okumuştum. Beni etkileyen romanlardandı. İnsanın böceğe dönüşmesi yabancılaşmayı o tekdüzeliği çok güzel açıklıyordu. Zaten o kadar bunalmış ki ölürken kitaplarının yakılmasını vasiyet etmiş Bu değerli yazarın vasiyetine uymayıp, kitaplarını yakmayan dostuna borçluyuz.

    Bu arada bloguma beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dönüşüm şu an kitaplığımda ve okunmayı bekliyor! Az önce blogunuzu ziyaret ettim ve hayran kaldım. Takibimdesiniz :)

      Sil
  6. Merhabalar,

    Modern dünya edebiyatının ikonik ve özgün yazarlarından biri olan Franz Kafka’nın aklımda kalan 12 çarpıcı aforizmasını okumanız için sizinle de paylaşmak isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/altini-cizdigim-12-carpici-aforizma/

    -Kendinizi insanlığa bakarak sınayın. Bu, şüphe edeni şüpheye, inananı inanca götürür.
    -İnsanların tüm hataları sabırsızlık, yaptıkları işi sonuçlandırmaya yönelik yöntemleri erkenden terk etme ve sözde sorun gibi görünen bir olguyu belirgin bir sorun haline dönüştürmelerinden kaynaklanır.

    Umuyorum ilgiyle okursunuz,
    sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil